Focusrite is Focuswrong for me - can't connect

What's Hot
Hi all

I have just bought a Focusrite 6i6 2nd gen.

But I can rarely get it to connect to my mac. Sometimes it does, but most of the time it doesn't.

I've checked in my Mac's system report and it seems to be recognised as a USB connection there, but my DAWs don't see it, and the Focusrite Control app says no hardware connected.

https://cl.ly/343x1w1Z1t0C

Can anyone help?

Cheers,

Jon




________________________________________________

Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter

Comments

  • guitarfishbayguitarfishbay Frets: 6694
    Have you contacted Focusrite support?  They've been helpful for me in the past.
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    Have you contacted Focusrite support?  They've been helpful for me in the past.
    Yes, but not heard back yet. Took a day off work to do some recording and can’t connect so hoping someone might have an idea on here before Focusrite reply! It has worked occasionally, which kind of makes it more confusing. 


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • guitarfishbayguitarfishbay Frets: 6694
    The only thing I can think of is I remember needing to run class compliant with my old scarlett 18i20 interface.  I'm not especially computer savvy so I'd recommend doing my research and not taking my word for it but here's one of their articles where it references it.

    Besides that I'd just try re-installing latest drivers, and trying a different USB cable.

    https://support.focusrite.com/hc/en-gb/articles/115002523165-Are-Focusrite-USB-interfaces-Plug-and-Play-on-Mac-
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • FunkfingersFunkfingers Frets: 2564
    edited May 15
    ijonty said:
    I have just bought a Focusrite 6i6 2nd gen.
    Is that as in literally just bought the unit today? Have you registered it with Focusrite yet?

    Even though the product is brand new, straight out of the box, revisions to Apple OSX will have almost certainly occurred since the interface box was manufactured. Hopefully, Focusrite has written some corresponding revisions to their driver software.

    ijonty said:
    it seems to be recognised as a USB connection ... but my DAWs don't see it
    Check in the DAW's preference settings. (In the same place where you set the monitoring and latency options.) You may have to select the new interface from a list of all of the makes/models that have ever been used with your computer.
    I fear the Geeks, even when they bear GIFs.
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    Great, thanks @guitarfishbay  I think I checked the drivers but will do so again, ta


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    ijonty said:
    I have just bought a Focusrite 6i6 2nd gen.
    Is that as in literally just bought the unit today? Have you registered it with Focusrite yet?

    Even though the product is brand new, straight out of the box, revisions to Apple OSX will have almost certainly occurred since the interface box was manufactured. Hopefully, Focusrite has written some corresponding revisions to their driver software.
    Bought and registered a month or so ago. Does that mean I need to do more than just install latest drivers?


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    By the way, is that screenshot I put in the post relevant? Does that suggest the cables are working because it’s showing up as a connection?


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • WhitecatWhitecat Frets: 1476
    Is the firmware up-to-date? There have been a few revisions since that one was released. If it's older inventory from wherever you got it it might have older firmware.
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    Whitecat said:
    Is the firmware up-to-date? There have been a few revisions since that one was released. If it's older inventory from wherever you got it it might have older firmware.
    How do I update firmware? Is that different to drivers? Sorry, not very knowledgeable!


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • WazmeisterWazmeister Frets: 3546
    Go into this link mate, and update;

    https://global.focusrite.com/downloads
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • StrangefanStrangefan Frets: 2509
    Have you downloaded asio4all? 
    www.deadhappyband.com
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    Go into this link mate, and update;

    https://global.focusrite.com/downloads
    Think I've done that. The only thing it gives me to download is 'Focusrite Control'.  See image:

    https://cl.ly/3t0B0T1t0N2x


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    Have you downloaded asio4all? 
    No, is that something I need? Don't know what it is!


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    Also, one other thing: The usb light is lit up on the front of the Focusrite, so I'm presuming that means the cable is connecting ok?


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • TheBigDipperTheBigDipper Frets: 744
    Have you downloaded asio4all? 
    Can you use ASIO on a Mac? I thought it was something you used on Windows for low latency recording because standard Windows wasn't very good for that. 
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • octatonicoctatonic Frets: 17223
    edited May 15
    What version of Mac OSX are you using?
    What DAW are you using and what version?

    ASIO is a PC thing, not a Mac thing.
    The Mac audio driver subsystem is called Core Audio.

    The way it usually works with Focusrite is you download the latest version of Focusrite Control if you are on a recent version of OSX.
    Then that can trigger a firmware update within Focusrite Control to be applied to the device.

    You can call Focusrite support- they mostly pick up the phone on the first ring.
    I am the juice of four limes.
    Trading Feedback
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    octatonic said:
    What version of Mac OSX are you using?

    ASIO is a PC thing, not a Mac thing.
    The Mac audio driver subsystem is called Core Audio.
    I'm using El Capitan, version 10.11.6. As mentioned above, the usb light is lit on the unit, so I'm presuming that means the cables are working?


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • octatonicoctatonic Frets: 17223
    ijonty said:
    octatonic said:
    What version of Mac OSX are you using?

    ASIO is a PC thing, not a Mac thing.
    The Mac audio driver subsystem is called Core Audio.
    I'm using El Capitan, version 10.11.6. As mentioned above, the usb light is lit on the unit, so I'm presuming that means the cables are working?
    That might be the issue- El Cap is 3 years old.
    Let me check.
    I am the juice of four limes.
    Trading Feedback
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • octatonicoctatonic Frets: 17223
    OK, it isn't that.
    El Cap is supported.

    What DAW?
    I am the juice of four limes.
    Trading Feedback
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23
    octatonic said:
    OK, it isn't that.
    El Cap is supported.

    What DAW?
    So far tried Reaper and Garageband. But regardless of those, when I launch Focusrite Control it says 'no hardware connected' either. Or would it not connect until a DAW was engaged too?


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • octatonicoctatonic Frets: 17223
    You don't need to have the DAW running for it to work.
    Does it show up as a device in Audio Midi setup?

    Right, well if I was working for Focusrite tech support I would get you to connect first to a different USB port, then use a different cable and then finally to a different computer.
    If it doesn't work in all three instances then it is DOA and you can insist in a replacement if you are buying new.

    If it works on another computer then you have a Mac OSX issue.
    You can start swapping out system files or, if you want a quicker resolution, just reinstall Mac OSX.

    Why are you still on El Capitan?
    I am the juice of four limes.
    Trading Feedback
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • ijontyijonty Frets: 23

    octatonic said:
    You don't need to have the DAW running for it to work.
    Does it show up as a device in Audio Midi setup?



    No, doesn't show up in there. I don't have anything connected to the midi in the Focusrite though, if that matters?

    It ALWAYS shows up as Hardware in About this Mac>System Report

    octatonic said:


    Right, well if I was working for Focusrite tech support I would get you to connect first to a different USB port, then use a different cable and then finally to a different computer.
    If it doesn't work in all three instances then it is DOA and you can insist in a replacement if you are buying new.


    The thing is, it has worked. When I first plugged it in, it worked immediately. And recently it's worked about 20 per cent of the time. At the moment I'm getting nothing though.

    octatonic said:


    Why are you still on El Capitan?
    Just never got round to upgrading. Would that help?


    ________________________________________________

    Telecaster American Deluxe, Cornell Romany amp, without the talent to use them properly
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • octatonicoctatonic Frets: 17223
    ijonty said:

    octatonic said:
    You don't need to have the DAW running for it to work.
    Does it show up as a device in Audio Midi setup?



    No, doesn't show up in there. I don't have anything connected to the midi in the Focusrite though, if that matters?

    It ALWAYS shows up as Hardware in About this Mac>System Report

    octatonic said:


    Right, well if I was working for Focusrite tech support I would get you to connect first to a different USB port, then use a different cable and then finally to a different computer.
    If it doesn't work in all three instances then it is DOA and you can insist in a replacement if you are buying new.


    The thing is, it has worked. When I first plugged it in, it worked immediately. And recently it's worked about 20 per cent of the time. At the moment I'm getting nothing though.

    octatonic said:


    Why are you still on El Capitan?
    Just never got round to upgrading. Would that help?
    If that installation of OSX is 2-3+ years old then you would be advised to rebuild it from scratch.
    Backup the data, format the drive and reinstall the operating system and all apps, then restore the data.

    If it still doesn't work you either have a hardware problem with the Mac, or there is a problem with the Focusrite.
    I am the juice of four limes.
    Trading Feedback
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 1reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
  • FunkfingersFunkfingers Frets: 2564
    octatonic said:
    If that installation of OSX is 2-3+ years old, ...
    ... it is possible that the Focusrite driver software is too recent for something in the computer.

    OSX 10.11.6 El Capitan was current between September 2015 and September 2016. The Focusrite OS Compatibility Guide says that the OP's combination of gear should work. 

    A couple of revisions ago, OSX went completely over to 64-bit. Earlier 32-bit audio applications are often ignored.
    I fear the Geeks, even when they bear GIFs.
    0reaction image LOL 0reaction image Wow! 0reaction image Wisdom · Share on Facebook Share on Twitter
Sign In or Register to comment.